De techniek: internet en data

Bij Tijink IT BV draait het om techniek. We hebben ervaring met grote internetapplicaties en zeer veel data. Hiervoor gebruiken we diverse soorten technologie. De keuze welke technologie gebruikt wordt, is helemaal afhankelijk van de doelstelling van de applicatie. Vaak horen we dat Big Data en NoSQL ingezet moet worden, terwijl over het algemeen het inzetten van bijvoorbeeld eenvoudig MySQL al voldoende is.

Programmeren

 

Programmeertalen

Bij Tijink IT BV gebruiker we voornamelijke Java, Python, PHP en BASH scripting. De combinatie van deze talen biedt de mogelijkheid om voor de juiste toepassing de juiste taal te kiezen. Bv. voor webapplicaties gebruiken we PHP en Java (primair voor APIs), en voor dataverwerking (daar waar de snelheid van belang is) Python en Java. Langzaamaan beginnen ook de eerste toepassingen te komen waar we Scala (en Apache Akka) voor gebruiken.

Databases

 

Een van onze core-businesses is het verwerken van data. Hiervoor gebruiken we natuurlijk standaard SQL databases zoals MySQL en Oracle.

De laatste tijd worden echter steeds meer NoSQL databases ingezet, zoals de document database MongoDB en key value database Cassandra.

GIS - Geografisch Informatie Systeem

 

Voor de ontwikkeling van applicaties die te maken hebben met geografische informatie (denk bv. aan shape files, geo-gerefereerde beelden, kaarten) maken we gebruik van OpenSource technologien, zoals:

  • GDAL/OGR
  • QGIS
  • Python met Fiona, RasterIO, PyQGIS
  • PostgreSQL / PostGIS
  • ElasticSearch

Zoektechnologie

 

Zoektechnologie

Al jaar en dag maken we gebruik van zoektechnologie. Zoektechnologie vult databases aan doordat informatie op eenvoudige wijze te raadplegen valt. Naast het zoeken binnen tekst, gebruiken we zoektechnologie ook voor de bekende aggregaties zoals het aantal advertenties in een rubiek bij Marktplaats.nl

De zoektechnologie gebruiken we ook voor geo toepassingen. Denk bijvoorbeeld aan “Welke campings liggen binnen een straal van 25 kilometer van Amsterdam”.

De laatste 2 jaren maken we primair gebruik van ElasticSearch

Visualisatie en analyse

 

Visualisatie en analyse

Voor het web gebruiken we uiteraard HTML5 en CSS3. Webpagina’s maken we responsive zodat deze goed getoond worden op de PC, tablet en mobiele telefoon.

Voor de verwerking en analyse van geo-data wordt onder andere QGIS/GDAL en de toolkit van ESA gebruikt. Voor visualisaties online wordt o.a. LeafletJS ingezet.

Wanneer we aan de slag gaan met de analyse Big Data, dan beginnen we vaak klein. Met bijvoorbeeld Python en Java, maar is cloud computing nodig, dan gebruiken we Apache Spark en MapReduce.