Tracking trekker locaties met behulp van LoRa en The Things Network TTN

Het afgelopen jaar is er steeds meer interesse ontstaan in het gebruik van LoRaWAN voor het ontsluiten van sensordata. Binnen Nederland zijn er 2 grote partijen die een algemeen toegankelijk LoRaWAN netwerk opzetten: KPN en The Things Network (TTN).

The Things Network (TTN) is een community gebaseerd open netwerk. TTN is gestart in 2015 door Wienke Giezeman met de gedachte om een globaal Internet of Things (IoT) netwerk te maken door gebruikers voor gebruikers.

TTN en LoRaWAN zijn relatief nieuwe initiatieven en ervaring moet nog opgedaan worden. Binnen de Noordoostpolder hebben een aantal ondernemers (Tijink IT, Atilas Automatisering en Dingeneering) samen een eenvoudige toepassing bedacht om ervaring op te doen.

Het product is de Trekker Tracker, een eenvoudige oplossing voor het in de gaten houden van assets zoals trekkers en wanneer deze zich buiten een ingesteld gebied bevindt wordt een melding gegeven.

De trekker wordt uitgerust met een GPS module en een LoRaWAN node. Op regelmatige basis wordt de locatie van de trekker doorgestuurd, via TTN, naar de server.

Zowel op de server als op de trekker wordt gecontroleerd of de trekker zich binnen de ingestelde grenzen bevindt. Op de trekker gaat bij overschreiding eenvoudig een LEDje aan, op de server gaat bij de eerste keer van overschreiden een mailtje naar geinteresseerden.

De gebruiker heeft de mogelijkheid om in te loggen, en te kijken waar zijn trekker(s) zich bevinden of bevonden de afgelopen tijd.

De gebruiker kan eenvoudig een nieuwe grens instellen door op de kaart een rechthoek of een cirkel te tekenen.

De bijdrage van Tijink IT BV in het demonstratieproject is onder andere:

 • Het betrouwbaar uitlezen van de sensorwaarden uit The Things Network
 • Het aanbieden van een TTN Gateway in Nagele
 • Het ontwikkelen van de gehele applicatie op de server:
  • Visualisatie van kaarten en het kunnen intekenen van grenzen
  • Gebruikers- en device beheer
  • Database ontwerp
  • Hosting

Het demonstratieproject is te vinden op FlevoFieldLab trekker tracker demo